Adventi családi napot szerveztek a szülők Szepsiben




Közös készülődés. Családdal. Sokadmagunkkal. Már hatodszor, két év kihagyás után. Örömmel érzékeljük és értékeljük, hogy ez újra megadatik. 


2022. november 26-án került sor az Adventi családi napra a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban az intézmény mellett működő szülői szövetség szervezésében. A megnyitón Fazekas Monika, a helyi szülői szövetség elnöke köszöntött minden jelenlevőt, és hagyományosan egy rövid történettel adott útravalót az adventre. Áldást Gábor Bertalan esperes-plébános mondott. Az iskolaközpont aulája folyamatosan telt meg érdeklődő óvodásokkal, kisiskolásokkal, szülőkkel, nagyszülőkkel. 


A délelőtt folyamán apró kezek díszítették a mézeskalácsokat, amelyek annyira szépek és inkább finomak lettek, hogy már haza sem értek…Egyedi csuhébabák készültek Rigó Béla vezetése alatt a Gömöri Kézművesek Társulása képviseletében. Nagy népszerűségnek örvend évente az adventi koszorú készítése és a gyerekek kezei között parányi, karácsonyi csodák születtek az otthonokba. A legkisebb résztvevő néhány hónapos volt, a felső tagozatosok és gimnazisták közül pedig besegítettek a szülőknek a foglalkozásoknál vagy a teremrendezésnél. Idén készült egy közös nagy adventi koszorú is, amit a napközisek munkái díszítenek, és amelyet az iskolaközpont diáksága áll majd körül minden héten gyertyagyújtáskor.


Az adventi családi nap előkészületei még a tanév elején megkezdődtek a szülői szövetség berkeiben, több egyeztetés követte egymást. Voltak sokan, akik a díszítéshez mézeskalácsot sütöttek, mások bevásároltak, van, aki plakátot készített vagy fakorongokat szeletelt, fenyőágat hozott, narancskarikát szárított vagy tobozt festett a díszítéshez, és olyan is, aki a húst darálta, előkészítette a kolbászt, ill. helyben fotón vagy videón megörökítette az eseményeket. Valakiknek már péntek délután a terem rendezésével megkezdődött a program. 


Bár már hagyományos rendezvényről van szó, újításokat minden év tartogat. Ahogyan idén a kézműves vásár, ahol szebbnél-szebb munkák sorakoztak az asztalokon. Meghirdetésre került a hagyományos Cipősdoboz akció, amely a beregszászi Sámuel Alapítvány javára lesz felajánlva. A jó hangulatról és a téli hagyományok játékos és táncos formában megelevenítéséről a budapesti Napraforgó Együttes gondoskodott. A táncba főleg a kisebbek kapcsolódtak bele, de a tréfás műsoron a szülők is jót derültek és gyakran felhangzó tapssal jutalmazták az ügyes gyermekeket. A még több mozgásra vágyók a tornateremben kosárlabda meccset játszottak. A vendégváró nagy asztalon édes és sós sütemények sorakoztak, amely a családok számára megszokott belépő a családi napra. A délelőttöt ízletes sült kolbász zárta, amely helyben készült. 


Az egyházi intézmény megalakulásakor 2015-ben a pedagógusok és szülők összefogásával elindított karácsonyváró családi nap hagyománnyá vált, és azóta a szervezést a szülői szövetség vette át. Évente két családi napot szervez, az adventin kívül gyermeknapra is. Egy olyan összetartó szülői közösség ez, ahol minden kihívás előrevisz és összekovácsol.


Sok apró mozzanat, sok apró jóakarat, karácsonyvárás, és mindenki, aki jól akarta érezni magát, ezzel az érzéssel távozott.

Balta Zsuzsanna, a szülői szövetség alelnöke