II. Salkaházi tábor

2020.08.12-14. között második alkalommal szervezte meg a szepsi Egyházi Iskolaközpont mellett működő Szülői szövetség alapszervezete a Salkaházi Tábort, amelyet tavaly szülői igény hívott életre. Jelmondata: Istennek terve van Veled! - Mózes történetét dolgozta fel, játékkal-énekkel, naponta más-más helyszínre vándorolva. 



A szülői szövetség célja minden rendezvény során a család, mint alappillér erősítése és a közösség építése, hitünk erősítése. A tábor a városi önkormányzat támogatásával valósult meg. A három nap Mózes történetére épült, aki a szervező családok apraja-nagyja segítségével a mózeskosárban, az égő csipkebokornál és a két kőtáblával is megjelent közöttünk. 


Szerdán Várhosszúréten a Gömöri Kézművesek Társulásával együttműködve a népi hagyományok kaptak főszerepet kézműves foglalkozások és néptánc formájában, és egy ima erejéig a Buzgó forrás melletti Lourdes-i Szent Szűz zarándokhelyre is ellátogattunk.


Csütörtök a hitélet napja volt, első állomásként a rudnoki Szent Anna búcsújáró helyen, ahol énekkel és játékkal töltöttük a délelőttöt - mert aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik. Itt tudatosította a táborozók többsége, hogy szűkebb környezetünk is csodaszép - eddig ismeretlen - helyeket tartogat. Délután a Bodollón az iskolaközpont lelki vezetője, mons.Gábor Bertalan segítségével az isteni irgalmasság órájába kapcsolódtunk be, amit a Mária Rádió élőben közvetített.


Pénteken a magyarságismeretre összpontosítva Gombaszögön Felvidék zászlajánál indult a nap a Himnusz éneklésével, és a Tanösvényt jártuk be játékos kérdéssor segítségével, kisebb csoportokra bontva. Ebéd után Rozsnyó főterén az Őrtorony magasságából néztünk a távolba. A táborzárás a két kőtáblára épült, amelyet Isten útjelző tábláként adott nekünk.


Nagy segítség volt az iskolabusz, és az is, hogy birtokba vehettük minden nap kezdetén és végén a plébániaudvart. A tábor szülői összefogással jött létre, volt aki megírta a pályázatot, jelmezt varrt, nyomtatott, jégkrémmel lepte meg a táborozókat, díszletet készített, előzetes terepszemlét tartott, összegyűjtötte a jelentkezéseket, sátrat állított, tortát sütött, fotózott, jelenléti íveket kezelt és számlákat intézett, visszamosolygott a másikra, fél szemmel ügyelt a másik gyermekre is, játékkal biztatta a társaságot, biztosította az egészségügyi szolgálatot és nem utolsósorban a finom ebédeket, és volt nagyszülő, aki együtt játszott az unokákkal ill. aki otthon maradt a picikkel, hogy a család többi tagja részt vehessen a táborban.


A tábornak a három nap folyamán 98 résztvevője volt - 57 óvodás és iskolás, 33 szülő/ nagyszülő, 8 tanár - és két megértő buszsofőr.


Balta Zsuzsanna



Videós beszámoló a Szepsi TV-ben